Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.07.2014 09:10 - Принцип на работа на климатика
Автор: klimaticivarna10bg Категория: Технологии   
Прочетен: 4354 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 04.07.2014 09:19


 Климатика и хладилника работят на един и същи принцип. Като цяло идеята на климатика е да изкара топлината от помещението извън него. Това става с помощта на хладилен цикъл. 
image
За да се задейства хладилния цикъл са необходими няколко условия.  Първото е да имаме топлоносител. Това обикновено е фреон, хладилен агент, който се характеризира със свойството си да промена агрегатното си състояние при точно определени температури и налягания. Хладилната машина (климатика) използва този фазов преход, за да може да охлади помещението. Но как всъщност става това?
За да имаме фазов преход е необходима промяна на налягането. Повишаването на налягането става с помощта на компресора, а намаляването става с помощтта на линейно разширителен вентил, капилярна тръбичка или ТРВ. 
Компресора повишава налягането на парите на хладилния агент. След изхода на компресора фреона е горещ и с високо налягане. 
След това фреона постъпва в кондензатора. Ролята на кондензатор може да играя както топлообменника на вътрешното тяло, така и този на външното. В режим на охлаждане кондензатора се намира във външното тяло. Това е онази "пита" от метални пластинки през която преминават навити медни тръби. Ето това се нарича топлообменник. В медните тръби преминава фреона, а металните пластинки са твърдо свързани към тръбите и около тях преминава въздух. Въздуха се нагнетява от вентилаторите. 
В кондензатора газообразния хладилен агент (фреона) се втечнява. Имаме фазов преход. Този фазов ние е необходим, за да проработи хладилната машина, но не е достатъчен.
Охлаждането е процес, който се съпътства от друг фазов преход - изпарението. 
При изпарение се отнема топлина от околната среда. Това се случва навсякъде в природата. Ако си намокрите ръката ще усетите охлаждане, докато водата се изпарява. Процеса е абсолютно същия и при хладилната машина. Разликата е в това, че хладилния агент (фреона) е затворен херметично в машината и циркулира поостоянно. 
За да протече изпарение обаче трябва да се намали налягането на фреона. Това става с помощта на дроселиращ орган. Това с климатика, може да бъде линейно разширителен вентил (при инверторните климатици) или капилярна тръбичка (при конвенционалните). 
Независимо какъв е типа на дроселиращия орган ефекта винаги е един и същ - спад на налягането. При ниско налягане хладилния агент (фреона) вече може да започна да се изпарява. 
Това се случва в следващия важен компонент на системата - изпарителя. Когато климатика работи в режим на охлаждане, ролята на изпарител играе топлообменника на вътрешното тяло. 
След изпарителя вече имаме хладилен агент в газообразна фаза и цикъла може да се повтори отново. 
Това е непрекъснат процес, който се повтаря постоянно докато компресора на климатика работи. 

Източници :
Блог за климатици
Климатици Варна
Как работи климатика?



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: klimaticivarna10bg
Категория: Технологии
Прочетен: 30756
Постинги: 14
Коментари: 0
Гласове: 0
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930